Bardzo lubię świeże domowe pieczywo. Staram się ograniczać pieczywo pszenne, najczęściej robię chleb orkiszowy, jednak wczoraj w starej książce kucharskiej znalazłam szybki i łatwy przepis na chleb Graham. Wyszedł przepyszny. Polecam.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka otrąb
- 1 szklanka mleka pół na pół z wodą
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Mąkę mieszamy z otrębami, usypujemy z nich wzgórek, wlewamy mleko z wodą, dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli i mieszamy dokładnie ciasto. Ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem roślinnym i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz