OLINKOWE BLW




DRUGIE ŚNIADANIE
9.30
Owsianka z jabłkiem

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody lb mleka roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 jabłka
Płatki gotujemy w wodzie lub mleku. Do lekko przestudzonych dodajemy jogurt i starte na małych oczkach pół jabłka.

U mnie dodatkowe suszona żurawina, pestki słonecznika i nasiona chia.

ZUPA
12.00
Barszcz ukraiński z soczewicą

Składniki:
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, pora, 4 ziemniaki
  • duży burak
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • natka pietruszki
Marchewkę, pietruszkę, buraka i seler ścieramy na grubych oczkach. Kawałek pora kroimy drobno, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy i wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 15 minut. Przestudzoną zupę posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Wersja dla starszych
Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

DRUGIE DANIE
15.30
Warzywne placki z płatkami jaglanymi.

Składniki:
  • ziemniak, pietruszka, marchewka, kawałek selera
  • 3 łyżki płatków jaglanych 
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki mąki (u mnie owsiana)
  • natka pietruszki

Warzywa gotujemy około 20 minut (nie wylewamy bulionu, przyda się do zupy na następny dzień). Ugotowane warzywa miażdżymy widelcem, dodajemy opłukane płatki jaglane, jajko i mąkę. Mieszamy. Smażymy na suchej patelni z obu stron około 3 minut każda strona. Podajemy z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Komentarze

Popularne posty