DRUGIE ŚNIADANIE
9.30
Owsianka z jabłkiem
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody lb mleka roślinnego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 jabłka
Płatki gotujemy w wodzie lub mleku. Do lekko przestudzonych dodajemy jogurt i starte na małych oczkach pół jabłka.
U mnie dodatkowe suszona żurawina, pestki słonecznika i nasiona chia.
ZUPA
12.00
Barszcz ukraiński z soczewicą
Składniki:
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, pora, 4 ziemniaki
- duży burak
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- natka pietruszki
Wersja dla starszych
Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
DRUGIE DANIE
15.30
Warzywne placki z płatkami jaglanymi.
Składniki:
- ziemniak, pietruszka, marchewka, kawałek selera
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki (u mnie owsiana)
- natka pietruszki
Warzywa gotujemy około 20 minut (nie wylewamy bulionu, przyda się do zupy na następny dzień). Ugotowane warzywa miażdżymy widelcem, dodajemy opłukane płatki jaglane, jajko i mąkę. Mieszamy. Smażymy na suchej patelni z obu stron około 3 minut każda strona. Podajemy z jogurtem naturalnym i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz