Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren amarantusa
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- masło klarowane do smażenia
Ziarna amarantusa płuczemy i gotujemy w wodzie do momentu, aż cała się wchłonie. Studzimy.
Pomidora myjemy, przekrajmy na pół i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach tak aby została nam w rękach tylko skórka. Na tych samych oczach ścieramy także żółty ser. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy na odrobinie masła klarowanego. Amarantus łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie masła klarowanego z obu stron.
Inspiracja: http://alaantkoweblw.pl/amarantusowe-placki-o-smaku-pizzy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz