Składniki:
- 2 średnie kabaczki
- 1 duża cebula
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 dobrej jakości opakowania krojonych pomidorów
- 200 g mielonego mięsa z indyka (opcjonalnie)
Kabaczek, papryki kroimy w kostkę a cebulę w piórka. W garnku przygotowanym do leczo podsmażamy cebulę, następnie mięso do zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojonego kabaczka, papryki i wlewamy pomidory. Wszystko dusimy około 1,5 - 3 godzin na małym ogniu do odparowania wody (im dłużej tym smaczniejsze).
Wersja dla starszych:
Można dodać także ostrą papryczkę a także sól i pieprz jednak uważam, że leczo bez tych dodatków smakuje również wybornie.
Jeśli zostanie mam trochę leczo możemy gorące zawekować "na później" w wyparzonych słoikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz