Truskawkowe rarytasy

Dostałam od rodziców 2 łubianki truskawek, trzeba było to jakoś wykorzystać :) W asyście mojej Maciejki, upiekliśmy pyszny placek i ulepiliśmy 45 sztuk pierogów z truskawkami :)

Przepyszny placek z truskawkami



Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag truskawek

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Jak cukier rozbije się na tyle by połączyć się z białkiem, wrzucamy żółtka. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli, mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia oraz olej i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy (ja mam kwadratową o wymiarach 23 cm x 23 cm), a na wierzch układamy umyte i przekrojone w pół truskawki. Ciasto pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, po tych 30 min sprawdzamy patyczkiem czy jest suche, jeśli jeszcze nie to wkładamy jeszcze na 10 min. W moim piekarniku nawet 30 min to trochę za dużo, bo brzegi już mocno brązowieją . Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, posypujemy je cukrem pudrem. Maciek zjadł chyba pół blaszki.
Polecam, bo naprawdę smaczne!


Pierogi z truskawkami


Składniki:

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystko połączyć i zagnieść.

Na farsz:
  • 60 dag truskawek
  • cukier z prawdziwą laską wanilii
 Truskawki wkładać po jednaj to małych placuszków ciasta, zasypywać cukrem z wanilią i zalepiać.

Gotować pierożki ok. 5 min od wypłynięcia. Polać jogurtem naturalnym z 3 łyżeczkami cukru wanilinowego.



Komentarze

Popularne posty