Tarta z budyniem i owocami

Znalazłam, na jednym z blogów przepis na tartę z budyniem i owocami, wyglądała przepysznie, więc spróbowałam ją zrobić. Tym razem ustrajać owocami pomagał mi Maciejkowy Bobas :)

Tarta z budyniem i owocami

Kruchy spód:
  • 2 szkl (350 g) mąki
  • 3/4 kostki (150 g) masła – zimnego, najlepiej zamrożonego
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
Nadzienie:
  • 2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 700 ml mleka
  • owoce sezonowe (maliny, borówki, jagody, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona
Masło pokrój na kilka kawałków i zmiksuj na duże kawałki. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj z niego dwa placki i przełóż je do form na tartę. Dokładnie wylep brzegi i nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180°C aż ciasto ładnie się zrumieni, czyli około 20 minut.
Przygotuj budyń wg przepisu, używając mniejszej ilości mleka (700 ml), przestudź, i wylej na kruchy spód. Na wierzchu ułóż owoce.


Przepis pochodzi z tej strony http://2smaki.pl/index.php/ciasta/tarta-z-budyniem-i-owocami-film-z-serii-bajeczne-smaki/


Komentarze

Popularne posty