Kasze to produkty pochodzące z przetworzenia ziaren zbóż takich jak pszenica, jęczmień, gryka oraz proso. Ziarna zbóż zawierają naturalne węglowodany złożone, które są podstawą zdrowej diety, a ponadto białko, błonnik oraz wiele soli mineralnych i witamin. Kasza spożywana jest w polskiej kuchni od wieków i stanowi istotny jej element. Ze względu na wielkość ziarna kasze można podzielić na gruboziarniste - gryczana, jaglana, pęczak, które w procesie technologicznym są jedynie polerowane, kasze średnioziarniste - mazurska, wiejska, perłowa, krakowska oraz drobnoziarniste - kasza manna, kukurydziana i kuskus. Kasze są niezwykle zdrowym i cennym produktem bowiem zachowują wszystkie wartości odżywcze zawarte w ziarnach. Ogólną zasadą jest, że im kasza jest mniej przetworzona tym zdrowsza. Szczególnie polecana jest przez dietetyków.
Kilka dni poświęciłam na zapoznanie się z innymi rodzajami kasz, znalazłam jeszcze 2 rodzaje, o których nie słyszałam, i które wylądowały na liście moich cotygodniowych zakupów, to:
BULGUR
babcia kasz
Wartości odżywcze 100g bulguru:
Energia: 360 kcal
Błonnik: 8 g
Białka: 12,5 g
Węglowodany: 69
Tłuszcze: 1,75 g
Bulgur to łamane, gotowane i wysuszone ziarna pszenicy twardej. Jest bardzo pożywny, zawiera dużo białka i błonnika a mało tłuszczów. Jest często używany w kuchni krajów bliskiego wschodu. Doskonale sprawdza się jako zamiennik kuskusu i ryżu, jest też od nich zdrowszy.
W Polsce kasza bulgur jest wciąż mało popularna, a szkoda, gdyż jest bardzo łatwa w obróbce i bardzo smaczna. Gruboziarnistą kaszę, którą planujemy wykorzystać do zapiekanek lub dodać do warzyw z patelni wystarczy zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej 1:2, przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać np. z farszem cebulowo-pieczarkowym, nadziać cukinię lub bakłażana i zapiec. Lub dodać do ulubionego zestawu warzyw duszonych na patelni. Można też wykorzystać gruboziarnisty bulgur, dodając suche ziarna do zupy. Lub po prostu zalać ją lekko osolonym wrzątkiem (proporcje ok. 1:3) i gotować bez przykrycia do momentu, gdy wchłonie wodę. Następnie przykryć i pozwolić pęcznieć i mięknąć ziarnom przez około 10 minut
QINOA
(Komosa ryżowa)
- Wartość odżywcza na 100 g Qinoa:
białko 13,7g;
węglowodany 77,7g;
tłuszcz 6,5g;
błonnik pokarmowy 3,6g
wartość energetyczna 427 kcal
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa), ang. quinoa, proso boliwijskie należy do rodziny kosmowatych (Chenopodiaceae) zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami. Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album). Quinna pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru. W jednym z tubylczych języków komosa nosi nazwę kin-ła - matka zbóż. O dziwo jest ona bardzo starą uprawą Andyjską, uprawiana od co najmniej 5000 lat. Quinoa używana była przez żołnierzy Azteckich jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem, zwłaszcza w czasie przemarszów.
Kasze zawierają sporo białka roślinnego (ok. 100 g kaszy ma ok. 10 g białka). Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy.
Moim priorytetowym zadaniem jest ugotowanie Maciejkowi smacznych dań z tych nowych rodzajów kasz, ciekawe czy mu zasmakują.
nie slyszalam o tych kaszach, ale fakt faktem są bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuń