Klopsy z indyka z ziemniakami i marchewką





Składniki:


  • 250 g mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • pęczek lub 2 łyżki mrożonego koperku
  • kasza manna
  • marchewka
  • ryż brązowy

Przygotowanie:

Mięso mielone łączymy z jajkiem, kaszkę mannę dodajemy tak aby mięso stanowiło zwartą całość i na koniec dodajemy koperek. Z mięsa formujemy klopsiki, tak aby dziecku wygodnie się je trzymało i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok 20 minut na małym ogniu. Brązowy ryż gotujemy wg instrukcji, marchewkę gotujemy na parze.

Wersja dla starszych
Do mięsa możemy dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Powstały po gotowaniu klopsików rosół, możemy zagęścić śmietaną i dodać koperek tworząc sos śmietankowo - koperkowy. Marchewkę możemy pokroić w kostkę lub talarki ugotować i dodać masełko.

Komentarze

Popularne posty