ŚNIADANIE
Jajecznica na parze i paseczki papryki
Składniki:
* 2 jajka
* czerwona, żółta i zielona papryka
* chleb pszenny
* masło
Jajka gotujemy na parze, papryki dzielimy na paseczki, chleb smarujemy masłem i kroimy na ćwiartki.
OBIAD
Kluski śląskie z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym
Składniki:
* ziemniaki
* mąka ziemniaczana
* jajko
* mrożone truskawki
* jogurt naturalny
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ubijamy górkę, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy i w jej miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości jak zabrana część ziemniaków, dodajemy wyjęte ziemniaki, wbijamy jajko i zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i palcem robimy dziurkę. Gotujemy około 3-4 minut od wypłynięcia i podajemy z musem z truskawek i jogurtem naturalnym.
Wersja dla starszych
Truskawki i jogurt możemy pomieszać razem i posłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz