OLINKOWE BLW

ŚNIADANIE
Płatki jaglane z bananem i rodzynkami

Składniki:
* 5 łyżek płatków jaglanych
* 1 banan
* 1 szklanka wody
* garść rodzynek niesiarkowanych

W garnuszku zagotowujemy wodę, płatki jaglane przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie przelewamy wrzątkiem (dodatkowym, nie tym z garnuszka :)). Tak przygotowane płatki jaglane wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Banana miażdżymy widelcem i dodajemy do płatków. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i dodajemy do jaglanki.


OBIAD
Klopsy z indyka z ziemniakami i marchewką

Składniki:
* 250 g mielonego z indyka
* 1 jajko
* pęczek lub 2 łyżki mrożonego koperku
* kasza manna
* marchewka
* ryż brązowy

Mięso mielone łączymy z jajkiem, kaszkę mannę dodajemy tak aby mięso stanowiło zwartą całość i na koniec dodajemy koperek. Z mięsa formujemy klopsiki, tak aby dziecku wygodnie się je trzymało i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok 20 minut na małym ogniu. Brązowy ryż gotujemy wg instrukcji, marchewkę gotujemy na parze.

Wersja dla starszych
Do mięsa możemy dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Powstały po gotowaniu klopsików rosół, możemy zagęścić śmietaną i dodać koperek tworząc sos śmietankowo - koperkowy. Marchewkę możemy pokroić w kostkę lub talarki ugotować i dodać masełko.

 

Komentarze

Popularne posty