Placuszki amarantusowe z bananem i malinami



Składniki:
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej albo pszennej ( u mnie pszenna)
  • 1 jajko
  • 1/2 banana
  • 1/4 szklanki borówek ( u mnie maliny)
  • olej kokosowy lub inny do smażenia
Przygotowanie:

Amarantus płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy go pod przykryciem około 20 minut (aż wchłonie cały płyn) i studzimy. Do chłodnego dodajemy jajko, mąkę, rozgniecionego widelcem banana, mieszamy tak by składniki się połączyły i dodajemy na koniec maliny. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym z obu stron na rumiany kolor.


(Przepis z książki alaantkowe BLW "Placki amarantusowe z borówkami")

Komentarze

Popularne posty