OLINKOWE BLW

DRUGIE ŚNIADANIE
Placuszki amarantusowe z bananem i malinami
       (Przepis z książki alaantkowe BLW "Placki amarantusowe z borówkami")
 

Składniki:
* 1/2 szklanki amarantusa
* 1 szklanka wody
* 3 łyżki mąki kukurydzianej albo pszennej ( u mnie pszenna)
* 1 jajko
* 1/2 banana
* 1/4 szklanki borówek ( u mnie maliny)
* olej kokosowy lub inny do smażenia

Amarantus płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy go pod przykryciem około 20 minut (aż wchłonie cały płyn) i studzimy. Do chłodnego dodajemy jajko, mąkę, rozgniecionego widelcem banana, mieszamy tak by składniki się połączyły i dodajemy na koniec maliny. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym z obu stron na rumiany kolor.


 OBIAD
Makaron penne z indykiem i sosem bolońskim 
                    (ze strony alaantkowe "Makaron z sosem bolognese") Składniki:
* 400 ml przecieru pomidorowego
* 250 g mięsa mielonego z indyka
* 1/2 cebuli
* mały ząbek czosnku
* bazylia, oregano

Cebulkę pokrojoną w kostkę szklimy lekko na patelni, dodajemy mięso mielone i chwilkę jeszcze podsmażamy, zalewamy wszystko przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

Wersję dla starszych
Przyprawiamy dodatkowym czosnkiem,pieprzem i solą, oraz możemy posypać parmezanem.

Komentarze

Popularne posty