ŚNIADANIE
Kanapki z pszennego pieczywa z jajkiem,
szczypiorkiem i zielonym ogórkiem
Składniki:
* chleb pszenny
* 1 jajko
* pęczek szczypiorku
* ogórek świeży
Jajko gotujemy na twardo. Miażdżymy je widelcem na papkę. Szczypiorek kroimy drobno i mieszamy z jajkiem. Ogórek kroimy w słupki. Kanapki smarujemy pastą, obok kładziemy pokrojony ogórek.
Wersja dla starszych
Do pasty możemy dodać pieprz i sól, dorośli także trochę majonezu.
OBIAD
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
* makaron penne albo świderki
* mrożony szpinak
* pierś z kurczaka
* słodka papryka
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy w garnuszku. Pierś z kurczaka kroimy na sznycelki i posypujemy słodką papryką i gotujemy na parze. Szpinak mieszamy z makaronem, obok kładziemy uparowanego kurczaka.
Wersja dla starszych
Na patelni z małą ilością oleju kokosowego przesmażamy cebulkę i pokrojone w kostkę piersi kurczaka posypane przyprawą do kurczaka i przesmażamy chwilę, miażdżymy czosnek (uwaga, szybko się przypala i potrawa stanie się gorzka) i dodajemy szpinak. Łączymy z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz