Ciasto, chlebek bananowy

Zdrowy bez cukru. Idealny dla maluszka powyżej 8 miesięcy.




Składniki:
  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 100 g masła 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżka żurawiny 
  • 1 łyżka rodzynków ( nie dałam bo nie mialam)
  • 2 łyżki zmielonych orzechów  (nie dałam bo jeszcze nie próbowaliśmy orzechow) 
Masło rozpuszczamy i studzimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich jajko, roztopione masło – mieszamy łyżką. Dodajrmy mąkę, sodę, odcedzone z wody rodzynki, żurawinę i zmielone orzechy, nasionka z laski wanilii (trzebs zeskrobać je nożem, uprzednio rozcinając laskę wzdłuż) – mieszamy ponownie.Ciasto przełkladamy do keksówki 10 x 20 cm. Pieczemy przez 55- 60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.


Komentarze

  1. jeszcze nie piekłam takiego chlebka bananowego mi zawsze banany powyjadają... muszę je kiedyś schować:) pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty