Składniki:
- 3 jajka (osobno żółtko i białko)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej (można dać tylko 1 i 1/2 pszennej)
- 2 łyżki musu daktylowego
Przygotowanie:
Z białek ubijamy sztywna pianę, dodajemy mus daktylowy i po jedym żółtku
i cały czas miksujemy. Mąki przesiewamy przez sito i po mału dosypujemy
do masy jajecznej delikatnie mieszając aby mąka połączyła się z
jajkami. Ciasto przelewamy do małej tortownicy ( u mnie w kształcie
serca) i pieczemy w 180 st. C około 10 minut z termoobiegiem.
KREM
Składniki:
- 1/2 opakowania twarogu delikatnego President
- 3 truskawki (z racji tego, że nie ma teraz na nie sezonu to u mnie mrożone z ubiegłego lata)
- łyżka musu daktylowego
Przygotowanie:
Twarożek mieszamy z rozgniecionymi truskawkami i musem daktylowym.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie części, smarujemy jedną, przykrywamy
drugą połowa, która także smarujemy serkiem i dekorujemy truskawkami.
Wersja dla starszych!
Bardzo niezdrowa ale przesłodka :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz