Tort walentynkowy



BISZKOPT
 
Składniki:
  • 3 jajka (osobno żółtko i białko)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (można dać tylko 1 i 1/2 pszennej)
  • 2 łyżki musu daktylowego
Przygotowanie:
 
Z białek ubijamy sztywna pianę, dodajemy mus daktylowy i po jedym żółtku i cały czas miksujemy. Mąki przesiewamy przez sito i po mału dosypujemy do masy jajecznej delikatnie mieszając aby mąka połączyła się z jajkami. Ciasto przelewamy do małej tortownicy ( u mnie w kształcie serca) i pieczemy w 180 st. C około 10 minut z termoobiegiem.
 
KREM
 
Składniki:
  • 1/2 opakowania twarogu delikatnego President
  • 3 truskawki (z racji tego, że nie ma teraz na nie sezonu to u mnie mrożone z ubiegłego lata)
  • łyżka musu daktylowego
Przygotowanie:
 
Twarożek mieszamy z rozgniecionymi truskawkami i musem daktylowym.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie części, smarujemy jedną, przykrywamy drugą połowa, która także smarujemy serkiem i dekorujemy truskawkami.

Wersja dla starszych!
Bardzo niezdrowa ale przesłodka :-)



Komentarze

Popularne posty