Mus daktylowy nadaje się jako słodzik do wielu wypieków, placków i innych deserów. Daktyle posiadają wiele właściwości, są dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6,
kwasu foliowego) i składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu,
manganu, boru, miedzi, kobaltu, potasu, selenu, wapnia i żelaza, co
przekłada się na ich wszechstronny pozytywny wpływ na ludzki organizm.
Suszone daktyle to również bogate źródło błonnika pokarmowego. Mus robi się go szybko i łatwo.
MUS DAKTYLOWY
Składniki:
* paczka niesiarkowanych daktyli
* gorąca woda
Daktyle zalewamy gorącą wodą i po ostygnięciu wstawiamy kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Po tym czasie wszystko blendujemy i przekładamy do pojemniczka. W lodówce możemy trzymać ok. tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz