9.30
Jaglane placuszki
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- pół serka Bieluch
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki (u mnie owsiana)
- bakalie (tym razem i mnie żurawina, dodaję też niekiedy rodzynki, pokrojone kawałki banana, pokrojonego daktyla)
Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z jajkiem, serkiem i mają i blendujemy do połączenia się składników. Dosypujemy wybrane bakalie i mieszamy łyżką. Smażymy na suchej patelni z obu stron po ok 3 minuty z każdej na złoty kolor.
Plcuszki nadają się zarówno na ciepło jak i na zimno.
OBIAD
15.30
Gulasz drobiowy z kaszą bulgur
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mała klarowanego lub oleju kokosowego
- przyprawy (u mnie podlaska przyprawa do drobiu majeranek, ziele angielskie, słodka papryka i pieprz ziołowy)
- 2 torebki kaszy bulgur
Piersi kroimy w kostkę i
posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem ziołowym. W garnuszku
rozpuszczamy masło klarowane i przysmażamy na nim drobno pokrojoną
cebulę. Do zeszklonej dodajemy pokrojonego i przyprawionego kurczaka i
dusimy około 5 minut. Dolewamy wody tak aby przykryła mięso, dodajemy
łyżeczkę majeranku, 2 ziarenka ziela angielskiego i słodkiej papryki i
dusimy około 30 minut. Sos powinien sam się zredukować.
U mnie z kaszą bulgur i surówka z gotowanej marchewki z groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz