OLINKOWE BLW

ŚNIADANIE
8.30
Płatki owsiane z bakaliami

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pestki słonecznika, dyni, nasiona chia, banan
Płatki gotujemy w wodzie lub mleku. Do lekko przestudzonych dodajemy jogurt i bakalie.
 
OBIAD
15.00
Pierś indycza w sosie jogurtowym z kaszą bulgur
 
Składniki:
  • 1 pierś indycza
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • ulubione przyprawy do drobiu ( u mnie podlaska przyprawa do drobiu i słodka papryka)
  • cebula
  • 2 ziela angielskie i liść laurowy
  • 3 łyżki mąki pszennej (o mnie jak zwykle orkiszowa)
Cebulę roimy w drobno i smażymy na maśle klarowanym, na patelni. Wyjmujemy cebulę do miseczki. Pierś z indyka kroimy w szerz na małe sznycelki. Przyprawiamy ziołami i smażymy na maśle klarowanym na patelni, na której smażyła się cebula. Jak indyk się przyrumieni, dodajemy cebulę, wodę, liść laurowy i ziela angielskie i dusimy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy wodę z jogurtem i mąką i wlewamy do garnka z indykiem. Zagotowujemy.
 
Podajemy z kaszą. U mnie dziś bulgur.
 
Wersja dla starszych:
Indyka można przyprawić solą i pieprzem a także ostrą papryką zamiast słodkiej.

PODWIECZOREK
17.00
Kisiel malinowy
 
Składniki:
  • spora garść malin
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jedną szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy na wrzątek maliny i gotujemy około 10 minut. Drugą szklankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gorącego kompotu z malin i szybko mieszamy aby nie powstały "gluty". Studzimy i podajemy maluszkowi.

Wersja dla starszych:
Kisiel możemy posłodzić syropem klonowym, musem daktylowym lub miodem (miód po 1 r.ż.)

Komentarze

Popularne posty