ŚNIADANIE
8.30
Płatki owsiane z bakaliami
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pestki słonecznika, dyni, nasiona chia, banan
Płatki gotujemy w wodzie lub mleku. Do lekko przestudzonych dodajemy jogurt i bakalie.
OBIAD
15.00
Pierś indycza w sosie jogurtowym z kaszą bulgur
Składniki:
- 1 pierś indycza
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- ulubione przyprawy do drobiu ( u mnie podlaska przyprawa do drobiu i słodka papryka)
- cebula
- 2 ziela angielskie i liść laurowy
- 3 łyżki mąki pszennej (o mnie jak zwykle orkiszowa)
Podajemy z kaszą. U mnie dziś bulgur.
Wersja dla starszych:
Indyka można przyprawić solą i pieprzem a także ostrą papryką zamiast słodkiej.
PODWIECZOREK
17.00
Kisiel malinowy
Składniki:
- spora garść malin
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jedną szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy na wrzątek maliny i gotujemy około 10 minut. Drugą szklankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gorącego kompotu z malin i szybko mieszamy aby nie powstały "gluty". Studzimy i podajemy maluszkowi.
Wersja dla starszych:
Kisiel możemy posłodzić syropem klonowym, musem daktylowym lub miodem (miód po 1 r.ż.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz