DRUGIE ŚNIADANIE
9.30
Placki z kalafiora
Składniki:
- kilka różyczek ugotowanego kalafiora
- żółtko
- 4 łyżki mąki owsianej
OBIAD
14.00
Roladki z kurczaka ze szpinakiem pod beszamelem
Składniki:
Roladki
- 2 duże piersi z kurczaka
- 4 kostki mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- (opcjonalnie) ser feta
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na patelni na małej ilości masła klarowanego przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, do przesmażonej dodajemy sprasowany ząbek czosnku i szpinak. Dusimy aż wyparuje cała woda.
Podczas duszenia się szpinaku, bierzemy się za beszamel. W garnku z masła i mąki robimy zasmażkę. Dolewamy mleko i energicznie mieszamy do zagotowania aby nie powstały grudki, po zagotowaniu wyłączamy gaz i dosypujemy gałkę.
Na każdą pierś z kurczaka nakładamy farsz, zwijamy w roladkę (dobrze pomóc sobie wykałaczkami aby się nie rozlatywały) i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego do zarumienienia z dwóch stron przynajmniej. Jak już będą rumiane, wyjmujemy wykałaczki, wkładamy roladki do żaroodpornego naczynia z przykrywką, polewamy beszamelem, przykrywamy. Pieczemy około 20 minut w rozgrzanym do 200 st. piekarniku.
PODWIECZOREK
17.30
Karobowe Monte
Składniki:
- 1 serek Bieluch
- 2-4 łyżeczek syropu klonowego*
- 1 łyżeczka karobu lub kakao (kakao powyżej 1 roku)
* Olinkowi wystarczyły 2 łyżeczki ale Maciejkowi niestety było za mało słodkie, poznał, skubany, już smak sklepowego monte i ciężej mu dogodzić :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz