Racuchy drożdżowe



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki  mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól i mieszamy. Robimy rozczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka wlewamy do miseczki, kruszymy do niego drożdże i słodzimy łyżeczką cukru. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozczyn dodajemy do mąki, dolewamy pozostałe mleko i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tak by ciasto stanowiło zwartą masę. Odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego lub oleju kokosowego. Gdy będzie gorące, łyżką namoczoną w wodzie nabieramy ciasto i formujemy nieduże placuszki. Smażymy z obu stron około 2-3 minuty do zarumienienia na małym ogniu, aby się nie przypaliły.
Do ciasta możemy dodać kawałki jabłek, albo starte jabłko na dużych oczkach. Placuszki polewamy jogurtem naturalnym lub musem owocowym.

Wersja dla starszych
Placki możemy posypać cukrem pudrem. W wersji "nie fit" możemy je usmażyć na smalcu. Smak jest całkiem inny :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty