Ciasteczka owsiano-bakaliowe


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki owsianej lub zwykłej pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • po 2 łyżki pestek dyni, sezamu, pestek słonecznika, żurawiny, rodzynek, orzechów i innych bakali :)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Płatki owsiane, pestki i inne twarde bakalie wrzucamy do malaksera i miksujemy aby trochę się pocięły :) Dosypujemy mąkę, wbijamy jajko, syrop klonowy i mieszamy. Masę wyjmujemy do miski dodajemy amarantus, miękkie bakalie, cynamon, masło i wyrabiamy ręką tak aby ciasto stanowiło zwartą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je na placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut z termoobiegiem.

Komentarze

Popularne posty