OLINKOWE BLW


 
DRUGIE ŚNIADANIE 
10.00

Placki z kaszy manny z jogurtem i dżemem

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
  • 1 jajko
  • kilka rodzynek 
  • 1 jabłko

Kaszę manne nasączamy w mleku na około 30 minut. Rodzynki namaczamy we wrzątku na około 15 minut. Do namoczonej kaszy ścieramy jabłko, wbijamy jajko, wrzucamy rodzynki i mieszamy. Smażymy około 1,5 minuty z każdej strony. Podajemy z jogurtem i dżemem, posypane amarantusem ekspandowanym :-)

OBIAD
15.30
Pizzowe kotlety mielone


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
  • 1 duży pomidor lub pół szklanki pomidorów z kartonu
  • przyprawy: oregano, bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko

Mięso mielone przyprawiamy ziołami, wbijamy jajko, dodajemy kaszę manne i sprasowany czosnek i pokrojonego i zmiażdżonego pomidora. Wyrabiamy mięso i lepimy kotlety. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Kotlety kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min. W 200 st. a później w około 10 - 15 min. 180 st. Bez termoobiegu.
Wersja dla starszych
Kotlety smażymy i na koniec na każdy kotlet kładziemy plasterek mozzarelli :-)

DESERO-KOLACJA
17.30
Zapiekany ryż z jabłkami


Składniki:
  • 2 szklanki mleka (u mnie owsiane)
  • 1 szklanka ryżu 
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 kg jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • laska wanili
  • Kilka płatków masła klarowanego

Ryż gotujemy na mleku aż wchłonie je całe. Dodajemy 1 łyżkę syropu klonowego i mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach,  przesmażamy. Na koniec wsypujemy 1 łyżeczkę cynamonu i dodajemy 2 łyżki syropu klonowego. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła klarowanego lub oleju kokosowego i obsypujemy kaszką manne. Na spód kładziemy połowę ryżu, następnie jabłka, posypujemy cynamonem i na wierzch pozostały ryż, na którym układamy kilka plasterków masła klarowanego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 20 minut.

Komentarze

Popularne posty