DRUGIE ŚNIADANIE
10.00
Placki z kaszy manny z jogurtem i dżemem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
- 1 jajko
- kilka rodzynek
- 1 jabłko
Kaszę manne nasączamy w mleku na około 30 minut. Rodzynki namaczamy we wrzątku na około 15 minut. Do namoczonej kaszy ścieramy jabłko, wbijamy jajko, wrzucamy rodzynki i mieszamy. Smażymy około 1,5 minuty z każdej strony. Podajemy z jogurtem i dżemem, posypane amarantusem ekspandowanym :-)
OBIAD
15.30
Pizzowe kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
- 1 duży pomidor lub pół szklanki pomidorów z kartonu
- przyprawy: oregano, bazylia
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
Mięso mielone przyprawiamy ziołami, wbijamy jajko, dodajemy kaszę manne i sprasowany czosnek i pokrojonego i zmiażdżonego pomidora. Wyrabiamy mięso i lepimy kotlety. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Kotlety kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min. W 200 st. a później w około 10 - 15 min. 180 st. Bez termoobiegu.
Wersja dla starszych
Kotlety smażymy i na koniec na każdy kotlet kładziemy plasterek mozzarelli :-)
Kotlety smażymy i na koniec na każdy kotlet kładziemy plasterek mozzarelli :-)
DESERO-KOLACJA
17.30
Zapiekany ryż z jabłkami
Składniki:
- 2 szklanki mleka (u mnie owsiane)
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- laska wanili
- Kilka płatków masła klarowanego
Ryż gotujemy na mleku aż wchłonie je całe. Dodajemy 1 łyżkę syropu klonowego i mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach, przesmażamy. Na koniec wsypujemy 1 łyżeczkę cynamonu i dodajemy 2 łyżki syropu klonowego. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła klarowanego lub oleju kokosowego i obsypujemy kaszką manne. Na spód kładziemy połowę ryżu, następnie jabłka, posypujemy cynamonem i na wierzch pozostały ryż, na którym układamy kilka plasterków masła klarowanego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz