Pierś indycza w ziołach


Składniki:
  • 1 pierś indycza
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • oregano
  • pieprz ziołowy
Pierś myjemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Nacieramy ziołami i sprasowanymi ząbkami czosnku ze wszystkich stron. Wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie wyjmujemy mięso z folii,  wkladamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik na 180 stopni i trzymamy w piekarniku w sumie 90 min. 75 minut pieczemy i 15 minut jeszcze trzymamy w wyłączonym piekarniku aby ''doszło''
Mięsko nadaje się na kanapki i do obiadu jako pieczeń.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty