Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych jabłek
- cynamon
- 140 g zamrożonego masła
Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiewamy, mieszamy i na 3 równe części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 24 lub blaszkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) a boki smarujemy masłem.
Na dno wysypujemy jedną część suchych
składników, na nie rozkładamy połowę jabłek, które posypujemy cynamonem wg uznania. Następnie wysypujemy drugą
część suchych składników i rozkładamy resztę jabłek. Na
wierzch wysypujemy część suchych składników.
Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 st. około 60
minut.
Jeśli pieczemy w tortownicy to pod spód wkładamy większą blaszkę ponieważ sok z jabłek może wypłynąć dołem. Jak robiłam wcześniej tę szarlotkę w tortownicy niestety sok zalał mi piekarnik, przypalił się i był klops :D Tym razem piekłam w blaszce bez wyjmowanego spodu i nic nie wypłynęło :)
Wersja dla starszych
Podawać ciepłą z dodatkiem ulubionych lodów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz