Pizza na grubym spodzie

Uwielbiam pizzę, właściwie cała moja rodzina ją uwielbia. Nawet mój 6-latek  zajada się nią ze smakiem, kiedy zrobię ją sama i wiem co ma w składzie, mogę z czystym sercem pozwolić mu ją jeść.  Olinkowy Bobas na razie się nią delektuje i rozsmarowuje na krzesełku.


Oto jeden z przepisów na ciasto, puszyste i bardzo grube.


zdjęcie z mojego dawnego bloga kulinarnego


Składniki: (na całą dużą blaszkę blaszkę)
 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1,5 szklanki ciepłej wody 
  • 3,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1,5 łyżeczki soli 



Składniki na rozczyn:
  • 25 g drożdży
  • 1 i 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 i 1,2 czubatej łyżeczki mąki
  • ciepłe (nie gorące) mleko 
 Przygotowanie:



Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, następnie dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Następnie naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10-20 minutach rozczyn jest wyrośnięty.



Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Blaszkę zrosić oliwą z oliwek i rozłożyć ciasto.


Składniki: (na sos pomidorowy)
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich 
  • 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • pieprz
Przygotowanie:

Włożyć wszystko do miseczki i rozmieszać.

Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (230ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.



 
zdjęcie z mojego dawnego bloga kulinarnego

Komentarze

Popularne posty