Oto jeden z przepisów na ciasto, puszyste i bardzo grube.
zdjęcie z mojego dawnego bloga kulinarnego
Składniki: (na całą dużą blaszkę blaszkę)
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na rozczyn:
- 25 g drożdży
- 1 i 1/4 łyżeczki cukru
- 2 i 1,2 czubatej łyżeczki mąki
- ciepłe (nie gorące) mleko
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, następnie
dodajemy mąkę, mleko i mieszamy. Następnie naczynie przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10-20 minutach rozczyn jest
wyrośnięty.
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże,
oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w
naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Blaszkę zrosić oliwą z oliwek i rozłożyć ciasto.
Składniki: (na sos pomidorowy)
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- pieprz
Przygotowanie:
Włożyć wszystko do miseczki i rozmieszać.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15
minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (230ºC). Ser nakładać kilka
minut przed końcem pieczenia.
zdjęcie z mojego dawnego bloga kulinarnego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz