Pieczone sznycelki z indyka z siemieniem lnianym

Składniki:
  • 6 sznycelków z indyka
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego i 2 bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 5 łyżek drobno tartego sera żółtego 
  • pieprz i papryka słodka
  • 1 duże jajko
  • masło klarowane
 Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190'C z termoobiegiem. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem i słodką papryką.  W głębokim talerzu rozbijamy jajko. Na duży, płaski talerz wysypujemy siemię lniane i bułkę, ser, koperek i mieszamy ze sobą. Maczamy sznycelki w jajku, a następnie obtaczaj w panierce. Kotlety poukładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy plasterki masła klarowanego i pieczemy 20-25 minut do zrumienienia.


Wersja dla starszych
Sznycelki możemy przyprawić dodatkowo ostrą papryką i solą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mleko jaglane

Zauważyłam na blogu, że nie podałam jeszcze przepisu na mleko jaglane. Poprawiam się dzisiaj  😉 Składniki: 🔹 1 szklanka ugo...