Spaghetti bolognese

Już dawno nie jedliśmy spaghetti a to przecież takie szybkie i smaczne danie. Tym razem do mięsa dodałam czosnku niedźwiedziego i słodkiej papryki. Wyszła bardzo smaczna kombinacja.


Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • 1 cebula
  • po 1 łyżeczce czosnku niedźwiedziego, słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki papryki chili (opcjonalnie)
  • 500g przecieru pomidorowego
Przygotowanie:

Na patelni podsmażany cebulę, jak się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, krótko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i mieszamy z cebulą i czosnkiem, wszystko posypujemy papryką, czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, pieprzem i jak chcemy papryką chili. Wszystko dusimy około 10 minut aż mięso się podsmaży. Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. 

Podajemy z makaronem spaghetti posypane parmezanem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty