Ciasteczka owsiano-jaglane

W pierwszej wersji miały to być placuszki na śniadanie, jednak po tym jak namoczyłam płatki owsiane i jaglane, Olinkowy Bobas postanowił usnąć przy piersi i obudzić się w późnej porze drugiego śniadania. Na drugi posiłek staram się proponować mu świeże owoce pod różną postacią, dlatego namoczone rano płatki posłużyły mi jako baza ciasteczek na podwieczorek. Dorzuciłam do nich żurawinę i powstały ciekawe, miękkie ciasteczka.


Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • garść żurawiny
Przygotowanie:

Płatki namaczamy w wodzie lub mleku. Następnie wbijamy jajko, dodajemy syrop klonowy i żurawinę. Mieszamy, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy w ręku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Komentarze

Popularne posty