Spaghetti z ciecierzycą

Taka propozycja podania popularnego spaghetti bolońskiego jest ciekawą alternatywą  dla sosu wykonanego z mięsa mielonego. 




  
Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula
  • przecier pomidorowy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło klarowane
Przygotowanie:

Wstawiamy w garnku wodę i gotujemy makaron do miękkości. 
Cebule obieramy, kroimy i smażymy na maśle klarowanym.
Ciecierzyce rozgniatamy (tłuczkiem do ziemniaków lub w malakserze) i nakładamy na patelnie, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy około 5 minut. Następnie dolewamy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mleko jaglane

Zauważyłam na blogu, że nie podałam jeszcze przepisu na mleko jaglane. Poprawiam się dzisiaj  😉 Składniki: 🔹 1 szklanka ugo...