Domowa kaszka wielozbożowa

Zdrowa kaszka i przede wszystkim bezcukrowa, w przeciwieństwie do sklepowych znanych marek. Jest idealna na śniadanie, jak również na kolacje dla malucha już od 9 miesiąca. Robi się ją szybko, od zagotowania wody około 5 minut. 


Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/2 szklanki kaszy mannę
  • 1/2 płatków jęczmiennych
Przygotowanie:
Każdy rodzaj płatków mielemy w młynku na drobny proszek. Wszystko razem mieszamy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Przygotowanie kaszki:

Zagotowujemy 1/2 szklanki wody, do gotującej wsypujemy 3 łyżki kaszki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, zagotowujemy i nadal mieszamy jeszcze około 2 minut od zagotowania. Do lekko przestudzonej kaszki dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i owoce lub mus owocowy a także zmielone orzechy i pestki.



Komentarze

Popularne posty