Chleb a'la Graham

Bardzo lubię świeże domowe pieczywo. Staram się ograniczać pieczywo pszenne, najczęściej robię chleb orkiszowy, jednak wczoraj w starej książce kucharskiej znalazłam szybki i łatwy przepis na chleb Graham. Wyszedł przepyszny. Polecam.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka otrąb
  • 1 szklanka mleka pół na pół z wodą
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z otrębami, usypujemy z nich wzgórek, wlewamy mleko z wodą, dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli i mieszamy dokładnie ciasto. Ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem roślinnym i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mleko jaglane

Zauważyłam na blogu, że nie podałam jeszcze przepisu na mleko jaglane. Poprawiam się dzisiaj  😉 Składniki: 🔹 1 szklanka ugo...