Kaszotto orkiszowe z warzywami

Szybki obiad ponieważ dopadła nas choroba i musieliśmy wybrać się do lekarza. Apetyt Olinkowi nie dopisuje, więc miałam nadzieję zachęcić go do zjedzenia kolorami i różnorodnością. Udał się :)



Składniki: 
  • warzywa (brokuł, fasolka szparagowa żółta i zielona, papryka czerwona, kukurydza
  • pierś kurczaka (opcjonalnie, ja mam do wykarmienia dodatkowo 6 latka i męża a oni typowo mięsożerni)
  • 1/2 szklanki  przecieru pomidorowego
  • pieprz ziołowy, papryka słodka (chili, sól w wersji dla starszych)
  • 1 szklanka surowej kaszy orkiszowej
  • 2,5 szklanki bulionu
Przygotowanie:

Pierś kroimy w kostkę, smarujemy przyprawami i smażymy na maśle klarowanym do zarumienienia. Kaszę orkiszową gotujemy w bulionie. Po ugotowaniu i odcedzeniu kaszy powinno nam zostać trochę bulionu. To przesmażonego kurczaka dodajemy warzywa, polewamy bulionem i dusimy pod przykryciem wszystko około 20 minut. Następnie dodajemy kaszę, mieszamy z warzywami i kurczakiem. Wszystko polewamy przecierem, mieszamy i dusimy do zagotowania. 

Komentarze

Popularne posty