Gryczane muffinki z jabłkami

Dzisiaj zrobiłam sobie dzień czyszczenia szafek z zaczętych opakowań z różnymi produktami. Na pierwszy ogień poszła mąka gryczana, a dokładnie wykańczanie dwóch napoczętych opakowań.


Składniki:
  • 500 g maki gryczanej 
  • 300 ml mleka ( u mnie kokosowe)
  • 2 jabłka 
  • 100 – 150 ml cukru kokosowego
  • 100 ml roztopionego oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Olej kokosowy rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę mleka. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, jeśli mamy silikonową to nie trzeba. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem czy są dobre.


Komentarze

Popularne posty