Leczo z kabaczka


Składniki:
  • 2 średnie kabaczki
  • 1 duża cebula
  • 4 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 dobrej jakości opakowania krojonych pomidorów
  • 200 g mielonego mięsa z indyka (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Kabaczek, papryki kroimy w kostkę a cebulę w piórka. W garnku przygotowanym do leczo podsmażamy cebulę, następnie mięso do zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojonego kabaczka, papryki i wlewamy pomidory. Wszystko dusimy około 1,5 - 3 godzin na małym ogniu do odparowania wody (im dłużej tym smaczniejsze).

Wersja dla starszych:

Można dodać także ostrą papryczkę a także sól i pieprz jednak uważam, że leczo bez tych dodatków smakuje również wybornie.

Jeśli zostanie mam trochę leczo możemy gorące zawekować "na później" w wyparzonych słoikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pomysły na prezenty dla dzieci 12-24 miesięcy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczyna się odwieczny problem każdego rodzica. " Co kupić dziecku w prezencie?" Dziec...