Ciasto drożdżowe bez wyrabiania





Składniki:
  • 4, 5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1  szklanka oleju
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 10 dkg. drożdży
  • szczypta soli
  • drobne owoce ( u mnie truskawki i jagody)

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

Na dno szerokiej miski stopniowo kruszymy drożdże. Następnie dajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.  Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu i zapominamy na trzy godziny o całej sprawie.
Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto daję owoce. Na wierzchu ciasta rozcieram kruszonkę. Pieczemy około 35 minut, w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pomysły na prezenty dla dzieci 12-24 miesięcy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczyna się odwieczny problem każdego rodzica. " Co kupić dziecku w prezencie?" Dziec...