Domowe masło



Składniki:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • słoik litrowy
  • czas
Przygotowanie:

330 ml śmietany kremówki wlewamy do litrowego słoika, zakręcamy i zostawiamy na 30 min. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przez około 10 minut potrząsamy energicznie. Po kilku minutach tłuszcz zacznie się oddzielać, potrząsać będzie coraz ciężej jednak nie poddajemy się. Gotowe masło wyjmujemy ze słoika, polecam silikonowe rękawiczki, i w garnku z zimną woda, formujemy maślaną kulkę. Wystawiamy do lodówki na ok. 30 minut i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pomysły na prezenty dla dzieci 12-24 miesięcy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczyna się odwieczny problem każdego rodzica. " Co kupić dziecku w prezencie?" Dziec...