Kasza jaglana po bolońsku

Z powodu kataru moich chłopców eksperymentuję z kaszą jaglaną. Dziś przedstawiam udany eksperyment, kaszę jaglaną z sosem bolońskim.



Składniki na sos:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
Wykonanie:

Na patelni, na maśle klarowanym, przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, przyprawy i mieszamy tak aby mięso wymieszało się z przyprawami i cebulą z czosnkiem a także aby równomiernie się podsmażyło. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i dusimy wszystko jeszcze około 10 minut. Gotowy sos nakładamy na ugotowaną na wodzie kaszę jaglaną i posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pomysły na prezenty dla dzieci 12-24 miesięcy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczyna się odwieczny problem każdego rodzica. " Co kupić dziecku w prezencie?" Dziec...