Składniki na sos:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 przecier pomidorowy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Na patelni, na maśle klarowanym, przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, przyprawy i mieszamy tak aby mięso wymieszało się z przyprawami i cebulą z czosnkiem a także aby równomiernie się podsmażyło. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i dusimy wszystko jeszcze około 10 minut. Gotowy sos nakładamy na ugotowaną na wodzie kaszę jaglaną i posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz