Składniki:
- 1 cebula czerwona
- 4 liści laurowych
- 2 ziaren ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- masło klarowane do smażenia cebuli
- 4 puszki ciecierzycy, odcedzone lub 2 szklanki nieugotowanej ciecierzycy
Przyprawy:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
- 500 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu i smażymy do zarumienienia cebulki.
Puszki ciecierzycy lub ugotowaną wcześniej ciecierzycę wlewamy razem z zalewą lub wodą po gotowaniu do cebuli. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, przecier, koncentrat i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na małym ogniu.
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/przepisy/ciecierzyca-po-bretonsku/
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/przepisy/ciecierzyca-po-bretonsku/
super danie!
OdpowiedzUsuńI naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę. Do tej pory przygotowywałem ją w piekarniku, jako przekąskę do filmu, ale chętnie wypróbuję również powyższy przepis.
OdpowiedzUsuńhttps://jazzymango.com/