Ciecierzyca po bretońsku


Składniki:
  • 1 cebula czerwona
  • 4 liści laurowych
  • 2 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • masło klarowane do smażenia cebuli
  • 4 puszki ciecierzycy, odcedzone lub 2 szklanki nieugotowanej ciecierzycy
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu i smażymy do zarumienienia cebulki.
Puszki ciecierzycy lub ugotowaną wcześniej ciecierzycę  wlewamy razem z zalewą lub wodą po gotowaniu do cebuli. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, przecier, koncentrat i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na małym ogniu.

Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/przepisy/ciecierzyca-po-bretonsku/

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciecierzycę. Do tej pory przygotowywałem ją w piekarniku, jako przekąskę do filmu, ale chętnie wypróbuję również powyższy przepis.
    https://jazzymango.com/

    OdpowiedzUsuń

Pomysły na prezenty dla dzieci 12-24 miesięcy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, zaczyna się odwieczny problem każdego rodzica. " Co kupić dziecku w prezencie?" Dziec...