Znalazłam wczoraj w Lidlu płatki orkiszowe a ponieważ nie miałam pomysłu na dzisiejszy podwieczorek, upiekłam ciasteczka orkiszowe z żurawiną i kokosem
Składniki:
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu (po 1 r.ż.)
- 50 g masła
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatamy, najlepiej ręką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut z termoobiegniem.
Z podanej ilości składników wyszło mi 18 ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz