Sezon na pietruszkę w ogrodzie trwa, więc ta roślinka nadal rządzi w Maciejkowym domu :) Dzisiaj na obiad Olinkowy Bobas miał zdrowy i smaczny makaron nadziewany fasolką szparagową z pietruszkowo-jogurtowym pesto z pietruszki.
Składniki:
- pęczek pietruszki
- 2 garści fasoli szparagowej
- 1/4 szklanki pestek dyni i słonecznika
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały jogurt naturalny
Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Natkę przekrajamy i przekładamy do blendera. Dodajemy pestki, zmiażdżony czosnek, oliwę i jogurt i miksujemy na gładki sos. Fasolkę i makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Makaron nadziewamy fasolką i układamy w miseczce. Polewamy pesto i przystrajamy pokrojoną fasolką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz