Staram się przynajmniej raz w tygodniu na obiad proponować rybę. Niestety Maciejkowy Bobas woli kupne paluszki rybne, dlatego szukam różnych sposobów na panierkę by zachęcić go do spróbowania kawałka ryby. Tak oto powstał mintaj w kukurydzianej panierce, który posmakował mojemu paluszkożercy :)
Składniki: (dla 4-osobowej rodziny)
- 4 kawałki mintaja (u mnie mrożony, pakowany osobno z Biedronki)
- przyprawy: pieprz ziołowy, koper
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 łyżka parmezanu
- 1 sprasowany ząbek czosnku
Mintaja rozmrażamy, suszymy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem, koperkiem i solą (części dla starszych). Jajko ubijamy widelcem w miseczce, obok w drugiej miseczce przygotowujemy panierkę i w trzeciej mąkę. Rybę najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz