Łosoś z marchewką

Dziś na obiad u nas rybka. Łosoś, ponieważ tę najbardziej lubimy. Łosoś z marchewką i młodymi ziemniaczkami.




Pieczony łosoś
  • pół dzwonka z łososia
  • łyżeczka masła
  • pół cytryny
  • sól morska
  • bazylia
  • pieprz
Rybę czyścimy i osuszamy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy masło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Łososia kropimy sokiem z cytryny i przyprawiamy. Gry masło się roztopi, układamy na nim doprawionego łososia. Przykrywamy przykrywką od naczynia żaroodpornego i pieczemy 15-20 min. w temp. 180 stopni.

Marchewka
  • marchewka
  • łyżeczka masła
  • woda
Marchewkę myjemy i kroimy na krążki. W rodelku rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewkę i wlewamy wody tak by przykryła warzywo. Dusimy do miękkości.

Ziemniaki

Młode ziemniaki polewamy tłuszczykiem, który powstał podczas pieczenia łososia i posypujemy pokrojonym koperkiem.




Komentarze

Popularne posty