Kasza jaglana - królowa kasz

Kasza jaglana pozyskiwana jest z prosa, zawiera lecytyne i krzemionke, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie stawów. Ma sporo skrobi, dużo białka, dużo Wit.B, żelaza, miedzi. Nie zawiera glutenu. Jako jedyne zboże ma alkaliczny odczyn, podnosi odporność, ochładza organizm, osusza gorący śluz organizmu, zalecany przy gorącu żołądka- ludzi o wilczym głodzie, przy zakwaszeniu organizmu, harmonizuje żołądek, przewód pokarmowy, przy wymiotach w ciąży, jako lek przeciw cukrzycy, pomaga leczyć zapalenie śluzówki żołądka, zalecany przy chorobie nowotworowej. 


 Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, zwłaszcza jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu. Jako że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w
chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.


Jak jeść kaszę jaglaną?
Jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami albo suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także pieczona ze świeżymi śliwkami). Krem z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze.
W wersji niesłodkiej może być podawana z duszoną marchewką lub innymi warzywami. Można z niej przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne, np. z porem lub papryką.




Dzisiejszy obiadek Maciejkowy Bobas miał właśnie z kaszką jaglaną.

Potrawka z kurczaka z kaszą jaglaną (od 1 roku)

Pomysł wzięłam z książeczki o obiadkach dla dzieci, dołączonej do jednej z gazet dla mam. Jednak prawie w całości go zmodyfikowałam ponieważ tam był przykład jarzynowej zupki z kaszą jaglaną, bez mięsa a ja chciałam zrobić Bobasowi konkretniejszy obiadek.

Składniki:

  • 1/4 piersi z kurczaka
  • 2 małe marchewki lub 1 duża
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 1/4 małego selera
  • 1 duży ziemniak
  • kawałek pora
  • sól morska jodowana do smaku (nie musi być)
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek 
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
 Marchewkę, ziemniaka, seler, korzeń pietruszki i por pokrój drobno lub zetrzyj na tarce warzywnej na grubych oczkach. Do garnka z gotującą się wodą wkładamy przygotowany kawałek piersi z kurczaka. Gotujemy ok 5 min i następnie wkładamy pokrojone warzywa, natkę pietruszki, solimy wg uznania (ja ogólnie nie solę potraw, jednak raz w tygodniu dosypuję trochę soli morskiej jodowanej, by dostarczyć trochę jodu organizmowi). Gotujemy ok 15 min aż wszystko będzie miękkie, następnie jeśli woda nam wyparowała dolewamy jeszcze szklankę przegotowanej i wsypujemy kaszę jaglaną i dalej gotujemy. Po 10 min. zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i łyżeczkę oliwy z oliwek.

 

 Źródło:
 http://kaszajaglana.com.pl/

Komentarze

  1. fajna sprawa ta kasza jaglniana. wiele o niej slyszałam, ale teraz dzięki Twojemu postowi wiem o niej cos więcej...brzmi kusząco jak dla mnie, bo ja uwielbiam kasze wszystkie bez wyjątku:) musze peztestować:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam wszystkie kasze, zaczęłam eksperymentować z różnymi rodzajami gotując obiadki dla Synka. Tę kaszkę polecam, bo jest naprawdę smaczna. Mój Maciejko uwielbia ją na słodko. Może Twojemu synkowi za miesiąc czy dwa (nie jestem pewna od kiedy można dawać tę kaszkę) taka forma także zasmakuje :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty