9.00
Jajeczna babeczka z warzywami
Składniki:
* 2 jajka
* świeża papryka, ogórek kiszony, pomidor, kukurydza, szynka dobrej jakości, itp
Jajka
rozbeltamy w miseczce. Do silikonowej formy na muffinki wsypujemy
warzywa i wędlinkę i zalewamy jajkami. Pieczemy ok. 15 minut w 180
stopniach.
Wersja dla starszych:
Jajka możemy posolic i popieprzyć, jeśli ktoś lubi ostro to idealnie pasuje ostra papryka.
Smacznego!
OBIAD
15.30
Łosoś pod brokułowym beszamelem
Składniki:
* płat łososia (dobrze jak jest łowiony w naturalnym środowisku a nie hodowlany)
* kilka różyczek brokuł
* 1 szklanka mleka
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
* gałką muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki)
* przyprawy do ryby (u mnie koperek, pietruszka i tymianek)
* cytryną
Łososia
nacieramy cytryną i przyprawami i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na wolnym ogniu, następnie
dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Do zasmażkę dolewamy mleko i
mieszamy aż do zgęstnienia na wolnym ogniu. Dodajemy gałkę muszkatołową
wg uznania. Łososia wkładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy
beszamelem. Pieczemy bez przykrycia około 20 minut w 180 stopniach z
termoobiegiem.
Wersja dla starszych:
Łososia można posilić dodatkowo i popieprzyć. Podobnie z beszamelem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz