Chleb orkiszowy



Składniki:
  • 400g mąki orkiszowej
  • 3 i 1/2 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 300ml ciepłej wody
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Dodajemy oliwę, miód, wodę i wyrabiamy mikserem aż ciasto przestanie kleić się do miski. Następnie gotowe ciasto przekładamy do  keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości. Ciasto posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45min. Piekarnik bez termoobiegu (z termoobiegiem 180 stopni)

Inspiracja: http://zapachapetytu.blog.pl/2017/03/18/chleb-orkiszowy/ 


Komentarze

Popularne posty