Składniki:
- 400g mąki orkiszowej
- 3 i 1/2 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 300ml ciepłej wody
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
Dodajemy oliwę, miód, wodę i wyrabiamy mikserem aż ciasto
przestanie kleić się do miski. Następnie gotowe ciasto przekładamy do
keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.
1h do podwojenia objętości. Ciasto posypujemy sezamem i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45min. Piekarnik bez termoobiegu (z termoobiegiem 180 stopni)
Inspiracja: http://zapachapetytu.blog.pl/2017/03/18/chleb-orkiszowy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz