Szybki przepis na smakowitą szarlotkę. Idealna na sobotni podwieczorek. Dwaj bracia Olinkowy Bobas i Maciejkowy Bobas pomagali mi najpierw wyrabiać ciasto, mieszać jabłka a następnie gotowe ciasto konsumować.
Składniki:
Ciasto
- 180g zimnego masła
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki wkładamy do miski i chwilę wyrabiamy nożem a następnie dłońmi tak być ciasto stanowiło jednolitą konsystencję. Gotowe wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Nadzienie
- 1kg jabłek
- 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- 50g żurawiny
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy je z cynamonem, żurawiną i syropem klonowym aż zrobią się miękkie a sok odparuje. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z połowy cytryny (opcjonalnie). Mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty łącznie z brzegami. Na ciasto nakładamy nadzienie jabłkowe i przykrywamy paseczkami pozostałego ciasta albo rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta (wtedy na środku robimy ładne nacięcie aby para wodna z nadzienia mogła się wydostać). Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy w 180 stopniach (z termoobiegiem) lub 200 (bez termoobiegu) około 40 minut.
Wersja dla starszych
Gotowe, przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy podać z waniliowym lodami i bitą śmietaną.
Gotowe, przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy podać z waniliowym lodami i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz