OLINKOWE BLW



DRUGIE ŚNIADANIE 10.00
Kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem


Składniki:
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki serka twarożkowego
  • szczypiorek
  • chleb
Jajko gotujemy na twardo i miażdżymy widelcem, dodajemy serek  i mieszamy. Kanapki smarujemy cienko masełkiem i pastą i posypujemy szczypiorkiem. Ja jeszcze dałam paseczki papryki czerwonej do pochrupania.



OBIAD 15.30
 Pierogi ruskie

Składniki:
  • 1 biały ser tłusty
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę  i dokładnie mieszamy. Można dodać natkę pietruszki do smaku. Ja nie dodałam nic. Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy jajko, olej i powoli dolewamy gorącą wodą zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto rolujemy w wałek, kroimy do na kawałki jak na kopytka i każdy kawałek rozwałkowujemy na placuszek. Na placuszki kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

Podajemy z jogurtem naturalnym.



 

Komentarze

Popularne posty