Kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem
Składniki:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki serka twarożkowego
- szczypiorek
- chleb
Jajko gotujemy na twardo i miażdżymy widelcem, dodajemy serek i
mieszamy. Kanapki smarujemy cienko masełkiem i pastą i posypujemy
szczypiorkiem. Ja jeszcze dałam paseczki papryki czerwonej do
pochrupania.
OBIAD 15.30
Pierogi ruskie
Składniki:
- 1 biały ser tłusty
- 5 dużych ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy. Można dodać natkę pietruszki do smaku. Ja nie dodałam nic. Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy jajko, olej i powoli dolewamy gorącą wodą zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto rolujemy w wałek, kroimy do na kawałki jak na kopytka i każdy kawałek rozwałkowujemy na placuszek. Na placuszki kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz