DRUGIE ŚNIADANIE
8.30
Kaszka manna z bananem i kiwi
Składniki:
Gotujemy mleko, do wrzącego wsypujemy kaszkę i intensywnie mieszamy ok 2-3 minut. Kaszkę przelewamy do miseczki i dodajemy pokrojonego w krążki banana i ćwiartki kiwi z wyciętym środkiem. Posypujemy amarantusem ekspandowanym
Wersja dla starszych
Do kaszki możemy dodać suszone owoce, mus z daktyli, orzech lub pestki.
Składniki:
- 3 łyżeczki kaszki manny błyskawicznej
- 1/2 szklanki mleka owsianego
- owoc (u mnie banan i kiwi)
- amarantus ekspandowany
Gotujemy mleko, do wrzącego wsypujemy kaszkę i intensywnie mieszamy ok 2-3 minut. Kaszkę przelewamy do miseczki i dodajemy pokrojonego w krążki banana i ćwiartki kiwi z wyciętym środkiem. Posypujemy amarantusem ekspandowanym
Wersja dla starszych
Do kaszki możemy dodać suszone owoce, mus z daktyli, orzech lub pestki.
ZUPA
14.00
Zupa szpinakowa
Składniki:
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 5 kulek mrożonego szpinaku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 jajko
Marchewkę i pietruszkę ścieramy
na grubej tarce.Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, dorzucamy seler, porę
oraz przypieczoną nad ogniem przekrojoną na pół cebulę oraz liście
laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut aby warzywa zmiękły. Następnie dorzucamy szpinak i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jajko miażdżymy na drobno widelcem i posypujemy nim zupę. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pietruszką.
DRUGIE DANIE
15.30
Sznycelki z kurczaka z kaszą gryczaną białą
Sznycelki z kurczaka z kaszą gryczaną białą
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 paczki szpinaku mrożonego
- ulubione zioła (u mnie Podlaska przyprawa do drobiu)
- 1/4 jogurtu greckiego
- mąka owsiana jako panierka
- olej rzepakowy
Piersi z kurczaka myjemy,
wycinamy tłuszcz i kroimy w szerz. Wrzucamy do miski, skrapiamy
olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy aby całe kawałki
piersi pokryły się przyprawami. Obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy
około 10 minut pod przykryciem z obu stron, kiedy sznycelki się przyrumienią, dolewamy wodę aby przykryła mięso, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie,
przykrywamy i dusimy 40 minut na małym ogniu. Cały czas sprawdzamy stan wody, jak wyparuje to dolewamy.
Podajemy z kaszą lub ryżem. U mnie dziś kasza gryczana niepalona (tzw. biała)
Podajemy z kaszą lub ryżem. U mnie dziś kasza gryczana niepalona (tzw. biała)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz