OLINKOWE BLW

DRUGIE ŚNIADANIE
8.30
Kaszka manna z bananem i kiwi

Składniki:
  • 3 łyżeczki kaszki manny błyskawicznej
  • 1/2 szklanki mleka owsianego
  • owoc (u mnie banan i kiwi)
  • amarantus ekspandowany

Gotujemy mleko, do wrzącego wsypujemy kaszkę i intensywnie mieszamy ok 2-3 minut. Kaszkę przelewamy do miseczki i dodajemy pokrojonego w krążki banana i ćwiartki kiwi z wyciętym środkiem. Posypujemy amarantusem ekspandowanym

Wersja dla starszych

Do kaszki możemy dodać suszone owoce, mus z daktyli, orzech lub pestki.


ZUPA
14.00
Zupa szpinakowa

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 5 kulek mrożonego szpinaku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 jajko 
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce.Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, dorzucamy seler, porę oraz przypieczoną nad ogniem przekrojoną na pół cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut aby warzywa zmiękły. Następnie dorzucamy szpinak i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jajko miażdżymy na drobno widelcem i posypujemy nim zupę. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pietruszką.


DRUGIE DANIE
15.30
Sznycelki z kurczaka z kaszą gryczaną białą

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 paczki szpinaku mrożonego
  • ulubione zioła (u mnie Podlaska przyprawa do drobiu)
  • 1/4 jogurtu greckiego
  • mąka owsiana jako panierka
  • olej rzepakowy
Piersi z kurczaka myjemy, wycinamy tłuszcz i kroimy w szerz. Wrzucamy do miski, skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy aby całe kawałki piersi pokryły się przyprawami. Obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około 10 minut pod przykryciem z obu stron, kiedy sznycelki się przyrumienią, dolewamy wodę aby przykryła mięso, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy 40 minut na małym ogniu. Cały czas sprawdzamy stan wody, jak wyparuje to dolewamy.

Podajemy z kaszą lub ryżem. U mnie dziś kasza gryczana niepalona (tzw. biała)
 

Komentarze

Popularne posty