OLINKOWE BLW


DRUGIE ŚNIADANIE
8.30
Kanapki z twarożkiem i szczypiorkiem z rzodkiewką

Składniki:
  •  bułka grahamka
  • serek naturalny President
  • masło
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
Bułkę kroimy w szerz, smarujemy masłem i serkiem, rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce, szczypiorek drobno kroimy i posypujemy nimi kanapki.

ZUPA
13.00
Koperkowa z zacierką

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • pęczek koperku lub 1/2 szklanki mrożonego pokrojonego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Składniki na zacierkę
  •  jajko
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki mąki pszennej
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce.Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, dorzucamy seler, porę oraz przypieczoną nad ogniem przekrojoną na pół cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Koperek kroimy i połowę wrzucamy do warzyw. Gotujemy około 20 minut aby warzywa zmiękły.
Robimy zacierkę. Do miseczki wlewamy wodę, następnie jajko i roztrzepujemy. Po jednej łyżce dodajemy mąkę, aż konsystencja będzie gęsta ale nadal lejąca. Masę wlewamy łyżką do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec zdejmujemy z palnika i dodajemy jeszcze pozostałą część koperku a gdy lekko przestygnie olej lniany lub inny olej.


DRUGIE DANIE
15.30
Mintaj na parze z warzywami

Składniki:
  • ogonki mintaja (one najczęściej nie mają ości)
  • tymianek i koperek
  • 1/2 cytryny (drugą połowę zjadł Olinek)
Rybkę rozmrażamy (jeżeli mamy mrożoną), skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziołami. Garnek do gotowania na parze wstawiamy na palnik i gotujemy wodę, do wstawki gotującej na parze wkładamy rybę i dodatki (u mnie jeszcze ziemniak i mieszanka marchewki i groszkiem) i gotujemy około 20 minut.

Wersja dla starszych
Rybę można posolić i popieprzyć i usmażyć w panierce z mąki żytniej pełnoziarnistej na oleju rzepakowym :D Wersja dla rodziców i starszego brata. Surówka z pora.

Komentarze

Popularne posty