DRUGIE ŚNIADANIE
8.30
Kanapki z twarożkiem i szczypiorkiem z rzodkiewką
Składniki:
- bułka grahamka
- serek naturalny President
- masło
- szczypiorek
- rzodkiewka
ZUPA
13.00
Koperkowa z zacierką
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- cebula
- pęczek koperku lub 1/2 szklanki mrożonego pokrojonego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- jajko
- 100 ml wody
- 4 łyżki mąki pszennej
Robimy zacierkę. Do miseczki wlewamy wodę, następnie jajko i roztrzepujemy. Po jednej łyżce dodajemy mąkę, aż konsystencja będzie gęsta ale nadal lejąca. Masę wlewamy łyżką do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec zdejmujemy z palnika i dodajemy jeszcze pozostałą część koperku a gdy lekko przestygnie olej lniany lub inny olej.
DRUGIE DANIE
15.30
Mintaj na parze z warzywami
Składniki:
- ogonki mintaja (one najczęściej nie mają ości)
- tymianek i koperek
- 1/2 cytryny (drugą połowę zjadł Olinek)
Wersja dla starszych
Rybę można posolić i popieprzyć i usmażyć w panierce z mąki żytniej pełnoziarnistej na oleju rzepakowym :D Wersja dla rodziców i starszego brata. Surówka z pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz