8.30
Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 1/2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- trochę natki pietruszki
- 1/2 małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Warzywa myjemy dokładnie i gotujemy do miękkości, jajko gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajko studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Posypujemy natką pietruszki i polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z oliwą z oliwek.
ZUPA
DRUGIE DANIE
15.30
Spagetti bolońskie z ciecierzycą
Spagetti bolońskie z ciecierzycą
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy razem z wodą
- 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- bazylia i oregano
Makaron spaghetti gotujemy do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę miażdżymy widelcem lub krótko blendujemy.Na patelni, na maśle klarowanym szklimy cebulkę, następnie dodajemy na krótko zmiażdżony czosnek i mieszamy. Dodajemy ciecierzycę, chwilę dusimy a dolewamy następnie przecier pomidorowy i dosypujemy zioła. Dusimy jeszcze około 5 minut.
Wersja dla starszych
Do sosu możemy dodać ostrą paprykę a także sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz