OLINKOWE BLW


DRUGIE ŚNIADANIE
8.30
Sałatka jarzynowa


Składniki:
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • trochę natki pietruszki
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Warzywa myjemy dokładnie i gotujemy do miękkości, jajko gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajko studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Posypujemy natką pietruszki i polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z oliwą z oliwek.


ZUPA
14.00

Odmrożony krupnik :)



DRUGIE DANIE
15.30
 Spagetti bolońskie z ciecierzycą

Składniki:
  • 1 szklanka  ugotowanej ciecierzycy razem z wodą
  • 1/2 opakowania przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • bazylia i oregano
Makaron spaghetti gotujemy do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę miażdżymy widelcem lub krótko blendujemy.Na patelni, na maśle klarowanym szklimy cebulkę, następnie dodajemy na krótko zmiażdżony czosnek i mieszamy. Dodajemy ciecierzycę, chwilę dusimy a dolewamy następnie przecier pomidorowy i dosypujemy zioła. Dusimy jeszcze około 5 minut.  
Wersja dla starszych
Do sosu możemy dodać ostrą paprykę a także sól i pieprz.
 

Komentarze

Popularne posty